Nacházíte se v kategorii: Další zajímavé články

Autostopem snadno a rychle ke ztrátě čehokoli

Prázdniny jsou ideální doba na nejrůznější nevšední zážitky. Ať už koncert skvělé skupiny na fesťáku, letní večery strávené s kamarády v přírodě nebo poznávání cizích kultur. Jenže plánů je hodně a peněz málo. Někdo si řekne, že ušetřit se přece dá na dopravě a rozhodne se stopovat.

Je to zadarmo a navíc to může být pěkně vzrušující – nikdy totiž nevíš, kdo tě sveze.

A tohle je právě natolik nebezpečné, že by tě to mělo stopování odradit. Nikdy si neříkej, že tobě se přece nemůže nic stát, protože tahle věta se nestane pravdivou jen proto, že byla vyřčena.

Nehledě na to, že jízda autem je statisticky nejnebezpečnější způsob dopravy, stopováním můžeš přijít k újmě, ještě před samotnou cestou. Zvlášť při stopování u dálnic a rychlostních silnic ti hrozí, že tě nějaké auto smete na krajnici a v těchto případech člověk daným zraněním většinou podlehne. Proto je taky stopování u těchto druhů silnic zákonem zakázané. Když tě při stopování u dálnice chytne policie napaří ti pěkně mastnou pokutu a pokud ti nebylo 18 let, tak to navíc oznámí rodičům.

#

Druhým, ale o to závažnějším rizikem je člověk, který ti zastaví. Ne všichni jsou úchyláci, kteří tě chtějí znásilnit a zamordovat, ale i takové případy jsou bohužel na denním pořádku. Nemusí to totiž nutně být sexuálně narušený jedinec, který se dožaduje sexu na bezbranném člověku. Řidiči, kteří se dopustí takového trestuhodného činu často „jen“ podlehnou naskytnuté anonymitě a prostě zneužijí situaci. Je totiž těžší usvědčit člověka, kterého si viděl jen jednou a o kterém vůbec nic nevíš.

Dalšími riziky stopování, kromě fyzického napadení a zneužití, jsou především okradení nebo únos. Každý by si měl uvědomit, jak obtížné je ztratit své věci daleko od domova.

Pokud se přeci jen pro stopování rozhodneš, ať už z jakéhokoli důvodu, měj na paměti pár dobrých rad, jak eliminovat případnou ztrátu.

  1. Nikdy nestopuj sám/sama.

  2. Nenastupuj do auta, kde je očividná „přesila“.

  3. Pošli smskou známému SPZetku, typ vozidla a místo, kde se nacházíš.

  4. Ujisti se, že se můžeš dostat z auta ven, to znamená, že nejsou zamknuté dveře.

  5. Nepouštěj z rukou svoje věci.

  6. Připrav si případnou „zbraň“ k obraně, kdyby došlo k útoku, jako například klíče, propiska, sprej (do očí).

  7. Pokud ti přijde osoba, která ti zastavila podezřelá, tak do auta nenastupuj, případně požádej o zastavení u nejbližší civilizace (benzinka, motorest, obydlí a podobně.) 

Popřemýšlej o tom, jestli ti výhody stopování stojí za to, že se třeba do cíle cesty ani nedostaneš…

Napsal uživatel: Ivana

Jak se ti líbil tento článek?

Hodnotit článek mohou pouze přihlášení uživatelé.
Hodnotilo 1 uživatelů, průměrné hodnocení: 4
přidat nový příspěvek

Diskuze k článku

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.